Parcursul bun pe care l-a reușit Rapid în acest sezon se datorează, în mare parte, și infuziei de tineret pe care au realizat-o Viorel Hizo și Nicolae Manea. Însă tinerii care acum fac o impresie bună în Liga I au fost descoperiți și șlefuiți de două foste glorii ale giuleștenilor din anii 80.
Este vorba despre Iosif Damaschin și Florea Drăghici, care au rămas și au lucrat la Centrul de Copii și Juniori. După Nae Stanciu și Daniel Niculae, Rapid propune nume noi pentru fotbalul românesc: Lucian Răduță, Cătălin Păun, Alexandru Ioniță, Cătălin Straton, Andrei Tene, Virgil Drăghia și Alexandru Coman. Fiecare dintre cei șapte are câte o poveste interesantă pe care antrenorii ne-au dezvăluit-o.
Păun s-a lăsat de fotbal la 12 ani
Primul care apare la teren e Cătălin Păun, fundașul dreapta care s-a impus în unele meciuri în fața concurentului său, Helder. „La 12 ani a zis că el nu vrea să mai joace fotbal. M-am dus acasă la el și am purtat mai multe discuții cu părinții săi și cu greu am reușit să-l fac să se răzgândească”, povestește Damaschin, după care îi pune o mână părintească pe umăr jucătorului: „Ai văzut, mă, că te-am făcut fotbalist?”. Păun râde și aprobă: „Da, dom’ profesor!”.
„Castorul”, varianta fără bătături
La apariția lui Ioniță, Drăghici l-a strigat pe atacantul rapidist: „Ce faci, «Castorule», joci și tu bine? Uite că ai dat deja patru goluri pentru echipa mare”. Noua senzație a Giuleștiului pare indignată: „Nu-i adevărat, dom’ profesor, am dat cinci goluri! Ați uitat că am înscris și la Târgu Jiu”. Ioniță are și el o poveste interesantă: în urmă cu doi ani, atacantul nu dădea randament maxim la echipa secundă. Motivul? Ioniță nu mai scăpa de niște bătături care îl împiedicau să alerge, iar abia după ce s-a operat a început să crească în joc și a reușit să se impună la prima echipă. Ultimul sosit de la tineret, Andrei Tene, era strigat pe când juca la juniori „Hagi” de colegii săi, iar acum este poreclit „Pechinezu”, din cauza staturii sale.
Răduță nu putea să treacă de fundași!
Și Lucian Răduță are o poveste interesantă. Atacantul a fost adus de la CSS 1, unde evolua pe postul de extremă dreapta. Fiind foarte înalt, nu prea putea să-și depășească adversarul direct, așa că Damaschin l-a reprofilat atacant. Și i-a ieșit, Răduță făcându-și loc în prima echipă a Rapidului și reușind să marcheze de trei ori. Cătălin Straton avea alte probleme: a vrut să plece de la echipa a doua pentru că era rezervă. „Am vorbit cu el și l-am rugat să aștepte un pic. Într-o lună, era titular la echipa mare”, povestește Damaschin.
GRĂ‚DINIȚA
Lucian Răduță 21 de ani Cătălin Păun 21 de ani Cătălin Straton 20 de ani Alex Ioniță 20 de ani Andrei Tene 20 de ani Virgil Drăghia 19 ani Alexandru Coman 18 ani
5 goluri a înscris Ioniță pentru Rapid în acest sezon
3 goluri a marcat Răduță în acest sezon pentru Rapid
Buga, cerut în Cipru!
Mugurel Buga este dorit de Anorthosis Famagusta, fostă campioană a Ciprului și participantă în sezonul trecut în grupele Ligii Campionilor.
Mugurel Buga a reușit să-l impresioneze prin evoluțiile bune din acest început de campionat pe antrenorul sârb Slavoljub Muslin, cel care vrea să-l transfere la începutul lunii ianuarie. „Pele” mai are contract cu Rapid doar până la finalul anului, iar din 2010 devine liber de contract dacă șefii „feroviarilor” nu vor activa clauza prin care fotbalistul ar putea să mai continue încă un an în Giulești. Până în prezent, alb-vișiniii nu au luat nicio decizie, așteptându-se finalul turului pentru a demara discuțiile cu atacantul. De asemenea, se așteaptă și deznodământul negocierilor dintre George Copos și Lutz Stache privind vânzarea clubului către omul de afaceri german. „Se așteaptă finalul anului și al negocierilor și vom vedea ce decizie se va lua și în cazul lui Buga”, a spus un oficial rapidist. (Alex Amironoaiei)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER